Музей мистецтв UCCA Dune Art Museum

Після більш ніж трьох років старанної роботи, нарешті, був завершений музей мистецтв UCCA Dune, він відкрився для публіки виставкою After Nature 13 жовтня.

Музей мистецтв простий, чистий і зворушливий - повернення до первозданної і позачасової форми простору. Вирізаний в дюні висотою кілька метрів уздовж тихого пляжу в Циньхуандао, музей площею 930 квадратних метрів, багата програма якого включає в себе десять галерей і кафе, м'яко зникає під піском. Багато в чому оповита дюнами, її взаємопов'язані, органічно сформовані простором відзвуки від печер - самої ранньої форми людського існування, стіни якої колись були будинком для деяких з перших творів мистецтва людини.

Музей мистецтв UCCA Dune Art Museum - фото 1

Музей мистецтв UCCA Dune Art Museum - фото 2

Музей мистецтв UCCA Dune Art Museum - фото 3

Рішення про створення музею під дюнами виникло з глибокої поваги архітекторів до природи і їх прагнення захистити екосистему вразливих дюн, сформовану природними силами протягом тисяч років.

Повага до природи проявляється не тільки в унікальному сенсі будинку до навколишнього середовища - отвори по всій будівлі різної орієнтації і розміру, забезпечують природне освітлення просторів музею в будь-який час року. Дах з піском значно знижує річне теплове навантаження будівлі, а низькоенергетична система теплового насосу із заземленням і нульовим рівнем викидів замінює традиційне кондиціонування повітря.

Музей мистецтв UCCA Dune Art Museum - фото 4

Музей мистецтв UCCA Dune Art Museum - фото 5

Музей мистецтв UCCA Dune Art Museum - фото 6

Музей искусств UCCA Dune Art Museum - фото 7

Інші деталі говорять про унікальні методи будівництва будівлі. Комплексна тривимірна геометрія бетонної оболонки будівлі була сформована вручну місцевими робітниками в Циньхуандао (деякі з яких були колишніми суднобудівниками), використовуючи опалубку з невеликих лінійних смуг деревини та інших матеріалів. Архітектор свідомо зберіг нерегулярну і недосконалу текстуру, залишену опалубкою, дозволяючи відчувати і бачити сліди конструкції будівлі.

Київ, як і вся Україна, дізнаємося щось новеньке разом у нас в шоу-румі і на сайті takeandlive.com.ua.