Цікаві факти про піонера сучасної архітектури

Ле Корбюзьє - піонер архітектури модернізму і функціоналізму, засновник міжнародного стилю, більш відомий своїми сучасними будівлями і ключовою роллю в містобудуванні.

Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 1
Одні з найвідоміших його робіт - це Вілла Савой - в паризькому передмісті Пуассі; капела Роншан - бетонна паломницька церква, побудована на Вогезьких височинах, над Бельфором; система пропорцій «Модулор» - Ле Корбюзьє описав її як «набір гармонійних пропорцій, відповідних масштабам людини, універсально застосовних до архітектора і механіки» і, так звана, Марсельська житлова одиниця - сімнадцятиповерховий житловий комплекс з 337 квартир 23 типів в Марселі, розташований на бульварі Мішле.

  Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 2

Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 3

Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 4

Але є і маловідомі факти про цю людину:

  • Його справжнє ім'я Чарльз-Едуард Жаннерет-Гріс

Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 5

Ім'я Le Corbusier - французьке, і це змінена версія прізвища його бабусі, Lecorbésier. Він вибрав це ім'я в 1920 році після публікації маніфесту, написаного спільно з художником Амеде Оззенфантом, під назвою «Aprés le Cubisme»

  • Він не працював в архітектурі протягом чотирьох років між 1918 і 1922 роками, вважаючи за краще зосередитися на живописі. Його стиль був менш романтичною формою кубізму, яку він назвав «пуризм».
  • Він зустрівся з Альбертом Ейнштейном в Прінстонському університеті в 1964 році, щоб обговорити систему пропорцій «Модулор».

Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 6

Незважаючи на «погане» пояснення ідеї Ле Корбюзьє, вчений описав це, як «шкалу пропорцій, яка робить погане важким для виконання і добре легким».

  • Ле Корбюзьє був зачарований кіно. У 1926 році він зняв фільм про житловий комплекс в Пессаці.
  • Хоча Сальвадор Далі в якийсь момент був одним Ле Корбюзьє, Дали описував будівлі Ле Корбюзьє як «самі потворні і неприйнятні будівлі в світі» і сказав, що «Смерть Ле Корбюзьє наповнила мене величезною радістю».
  • Його глибоке архітектурне натхнення прийшло від відвідування монастиря.
  • Ле Корбюзьє і його двоюрідний брат П'єр Жаннерет спроектували автомобіль в 1936 році і назвали його «Voiture Minimum». Вони описали його як «мінімалістський автомобіль для максимальної функціональності». Автомобіль ніколи не був виготовлений, але архітектор був впевнений, що він надихнув Volkswagen Beetle.
  • Швейцарсько-французький архітектор і його роботи представлені на швейцарській банкноті в 10 франків. Так само є вулиці в Канаді та Аргентині, названі на його честь.

Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 7

Интересные факты про пионера современной архитектуры - фото 8

Він залишив величезну спадщину архітектури і дав поштовх на її новий розвиток.